Duhovnost

Tri tjedna žalovanja zbog uništenja Jeruzalema i dvaju Svetih Hramova

3 minuta ranije

Post 17. dana židovskog mjeseca tamuza (ove godine 27.06.), odnosno Šiva asar b’tamuz početak je razdoblja od tri tjedna žalovanja zbog uništenja Jeruzalema i dvaju Svetih Hramova.

Tijekom 830 godina stajao je Hram na jeruzalemskom brdu koji je služio kao dodirna točka neba i zemlje. Imao je toliko važnu ulogu u odnosu ljudi i B_ga da je gotovo dvije trećine micvot (od ukupno 613) uvjetovano njegovim postojanjem.

Njegovo uništenje smatra se najvećom tragedijom u našoj povijesti, a njegova obnova će označiti konačno otkupljenje – vraćanje međusobnog sklada B_žjih stvorenja te sklada između njih i njihovog Tvorca.

Stoga su puna tri tjedna tijekom svake godine, između 17. tamuza i 9. ava, određena kao razdoblje žalovanja zbog uništenja Svetog Hrama i zla koje je uslijedilo, odnosno fizičkog izgnanstva i duhovnog otuđenja koje se nastavilo do danas.

Kako obilježavamo Tri tjedna

U tom razdoblju mi se suzdržavamo od radosnih aktivnosti:

• Ne održavaju se vjenčanja. Zaručničke zabave, ali bez glazbe, dopuštene su do Roš Hodeš Av
• Ne sviramo niti slušamo glazbu
• Ne izgovaramo šehehejanu blagoslov. Stoga ne nosimo novu odjeću, niti jedemo voće koje do početka razdoblja Tri tjedna još nismo jeli jer bismo tada morali izgovoriti šehehejanu.
• Ne šišamo se, niti se brijemo. Mnoge sefardske zajednice dozvoljavaju šišanje i brijanje do tjedna Tiša b’av, odnosno do nedjelje navečer koja prethodi postu.

Šabat ostaje ispunjen radošću

Svi zakoni žalovanja obustavljaju se tijekom Šabata, čak i ako se 17. tamuz ili 9. av poklapaju s tim datumom. U tom se slučaju i post odgađa do nedjelje, a proslava Šabata je ispunjena radošću.

Rebe je u više navrata isticao da ti Šabati moraju povećati našu radost te da dodamo posebno ukusna jela kako bismo naglasili da nismo u stanju tugovanja.

Prvog od tri Šabata unutar razdoblja od Tri tjedna gotovo uvijek čitamo u Tori čitanje Pinhas. Završetak tog čitanja raspravlja o tri židovska blagdana. Među hasidima je rečeno da to aludira na ideju da se tri Šabata u razdoblju od Tri tjedna proslave u paru s tri blagdana.

Zašto žalovanje nije dozvoljeno na Šabat?

Iako je ovih dana i tjedana najavljeno izgnanstvo ispunjeno progonima i duhovnim otuđenjem, vjerujemo da je to u konačnici za naše dobro. Ubrzo ćemo, s dolaskom Mošijaha, shvatiti da je sva patnja bila potrebna kako bi se postiglo vrhunsko dobro.

U to će se vrijeme, predviđaju proroci, ovi dani žalovanja pretvoriti u dane radovanja. Tako svaki Šabat predstavlja najavu ere Mošijaha te stoga usmjeravamo naše misli samo na tu radosnu dimenziju.

Odlučnost u obnovi

Osim navedenih „tehničkih“ ograničenja, odnosno onoga što nam nije dozvoljeno u razdoblju od Tri tjedna, tijekom ovih dana posvećujemo dodatno vrijeme razmišljajući o manje savršenom stanju ovog svijeta te što možemo učiniti kako bismo ga poboljšali umnažanjem dobrih djela i ljubaznosti.

Rebe je isticao da Tri tjedna trebaju biti vrijeme intenzivnijeg učenja Tore te davanja dobrotvornih priloga u skladu sa stihom: „Sion će biti otkupljen zakonom, a njegovi povratnici milosrđem.“. Posebice je Rebe zahtijevao da se uvijek iznova proučavaju ona čitanja u Tori koja su posvećena izgradnji Svetog Hrama.

Čemu takav zahtjev? Rebe ga temelji na dijalogu citiranom u Midrašu koji je uslijedio nakon što je B_g rekao proroku Ezekielu da uputi Židovski narod u izgnanstvu o mjerama i dizajnu trećeg Svetog Hrama:

„Gospodaru svijeta“, odgovorio je Ezekiel, „zašto mi govoriš da pođem i kažem Izraelu o građi Kuće; oni su sada u progonstvu u zemlji naših neprijatelja – mogu li učiniti išta u svezi toga? Neka to bude nakon njihova povratka iz izgnanstva. Tada ću otići i uputiti ih.“

B_g je odgovorio: „Treba li gradnja Mog doma biti zanemarena jer su Moja djeca u izgnanstvu? Proučavanje dizajna Svetog Hrama kao što je opisano u Tori može biti jednako njegovoj stvarnoj izgradnji. Idi i reci im da uče o obliku Svetog Hrama. Za nagradu za njihovo učenje i posvećenost, smatrat ću da su doista izgradili Sveti Hram.“

Posebice naša generacija, koja stoji na pragu Otkupljenja, mora proučavati ove zakone sa sviješću da će biti vrlo korisni u bliskoj budućnosti.

Od uništenja do obnove

No u razdoblju od Tri tjedna postoji viša dimenzija od posta i jadikovanja. U Prorocima se opisuju postovi kao „dani dobre volje pred B_gom“ – dani u kojima nam je dana prilika da iskoristimo propuste iz prošlosti kao poticaj za obnovu i čak dublju povezanost s B_gom. Post prati osjećaj pročišćenja, obećanje otkupljenja prožima žalovanje, a radost je u podlozi tugovanja. Deveti Av, kažu naši mudraci, nije samo dan uništenja Hrama; to je ujedno i rođendan Mošijaha.

Neka uskoro zaslužimo ispunjenje proročanstva: „Pretvorit ću njihovo žalovanje u radost, utješiti ih i učiniti da se raduju od svoje tuge“ (Jeremija 31:12)

Slične objave
BlagdaniDuhovnost

Bliži nam se Šavuot – dan kada se otvorilo nebo

Blagdan Šavuot slavimo dva dana, počevši sa zalaskom sunca 5. sivana, pa do večeri 7. sivana (ove godine, 2021., obilježava se od…
DuhovnostŽene

12 savjeta za povećanje radosti

Mjesec je adar po židovskom kalendaru poznat po radosti, u kojem slavimo i najveseliji blagdan Purim (14. adar, ove godine obilježava se…
Duhovnost

Cedaka: činiti dobro i pomagati drugima nije ništa posebno. Tako mora biti

Činiti dobro: uplatiti donaciju, pomoći nekome radom ili savjetom, podijeliti vrijeme s onime kome je potrebna utjeha, pa čak i ljubazno i…