Žene

Roš Hodeš – Ženski blagdan

2 minuta ranije

Židovski kalendar je, ponovimo, lunarni kalendar, odnosno vezan je uz mjesečeve mijene. Tako pojava mladog mjeseca obilježava i početak novog mjeseca u kalendaru. Roš Hodeš ima status polupraznika, a uz njega je sačuvan i običaj blagoslova mladog mjeseca na Šabat, nakon čitanja Tore u sinagogi.

 

S današnjim danom (21. siječnja 2015.) otpočeo je mjesec Ševat 5775. godine, pa ćemo tim povodom napisati nekoliko riječi o posebnoj ulozi koju Roš Hodeš igra u životu židovskih žena. Dakle, iako ovaj polupraznik obilježavaju svi Židovi, ipak postoji posebna “ženska dimenzija”. Ona vuče svoje korijene daleko iz prošlosti te je vezana uz priču o Zlatnom teletu kada su žene odbile sudjelovati u prikupljanju materijala za izradu idola, odnosno odbile su dati svoj zlatni nakit. Za nagradu im je poklonjen Roš Hodeš kao dan kojeg obilježavaju na posebniji način od muškaraca (Tur, Orah Hajim 417).

Naš Rebe dotakao se ove teme objašnjavajući da je takva odluka žena proizašla iz njihove veće vjere. Iako činjenica da je narod proveo više od dva stoljeća u Egiptu ogrezlom o idolopoklonstvo može objasniti zašto su ljudi tako brzo pokleknuli već na sam nagovještaj nevolje, vjera žena ostala je nepokolebiva, a sama zamisao izrade idola potpuno neprihvatljiva. Rebe je nadalje objasnio da se Judaizam u cijelosti temelji na ovoj čvrstoj vjeri; iako se ona povremeno može poljuljati, žene su te koje u svakoj situaciji ostaju postojane u vjerovanju te ga prenose na njihovu djecu – buduće generacije.

Možda se na taj način može objasniti povezanost žena i Roš Hodeša. Na današnji dan slavimo ponovno rađanje mjeseca nakon što je došao do točke nestajanja, odnosno slavimo koncept trajnosti, neovisno o životnim usponima i padovima. A žena je ta koja, zahvaljujući nepokolebljivoj vjeri, osigurava opstanak židovskog naroda. Ona je ta koja daje garanciju da ćemo se, neovisno o tome koliko se “smanjivali”, uvijek iznova obnoviti.

S druge strane, spomenimo i kabalistička učenja koja govore da između žena i mjeseca postoji posebna povezanost, o čemu više možete pročitati na ovom linku.

Kako žene obilježavaju Roš Hodeš?

 

Prvog dana novog mjeseca u židovskom kalendaru, običaj je da se žene suzdržavaju od nekih poslova, a o kojim aktivnostima je riječ, ovisit će o običajima njihovih zajednica i/ili obitelji. Tako neke žene na današnji dan uopće neće raditi, dok će se druge suzdržati samo od dijela kućanskih poslova poput pranja rublja ili šivanja.

Također, u nekim zajednicama žene će danas nositi novu odjeću, organizirat će se posebna ženska druženja gdje će se zajednički učiti Tora, moliti, bit će govora o običajima vezanim uz aktualni mjesec, nadolazećim blagdanima… Ukratko, dotiču se razne teme koje su vezane uz žene i mjesec koji je pred nama.

Ako u vašoj obitelji ili zajednici takvi običaji ne postoje, slobodno sami odredite na koji ćete način proslaviti današnji dan te u njegovo obilježavanje uključite i svoje kćeri.

Slične objave
DuhovnostŽene

12 savjeta za povećanje radosti

Mjesec je adar po židovskom kalendaru poznat po radosti, u kojem slavimo i najveseliji blagdan Purim (14. adar, ove godine obilježava se…
BlagdaniŽene

Mistični okusi blagdanskih slastica: naučite zašto i kako pripremiti sufganijot

Ulje je, kao što znamo, osnovni motiv priče o Hanuki. No, osim vezanosti uz čudo koje se dogodilo u hramu, mističari ističu…
Žene

Recept za "halu s neba"

Kažu da recepata za halu ima onoliko koliko ima židovskih obitelji na svijetu, svaka ima svoj jedinstveni recept. Ovom prilikom objavljujemo jedan…