Duhovnost

Cedaka: činiti dobro i pomagati drugima nije ništa posebno. Tako mora biti

3 minuta ranije

Činiti dobro: uplatiti donaciju, pomoći nekome radom ili savjetom, podijeliti vrijeme s onime kome je potrebna utjeha, pa čak i ljubazno i toplo se osmjehnuti nekome u prolazu. Sve to su oblici dobročinstava.

U Judaizmu postoji riječ cedaka (צְדָקָה, izgovara se više kao cdaka) te predstavlja jedan od važnih oslonaca, stupova židovskog života. Naši preci nas uče da je svijet izgrađen na dobroti, a cedaka odlazi korak dalje. Prevodi se kao dobročinstvo, milosrđe, opisuje humanitarne organizacije, a doslovno znači „pravda“ ili „pravednost“.

Cedaka nam govori da dijeljenje onoga što već imamo s drugima i nije nešto specijalno, neka velika stvar. Cedaka je ono što je ispravno, pravedno činiti. Tako treba biti, rekli bismo, „pod normalno“. Dakle, cedaka se podrazumijeva. Neovisno o tome s koliko smo toga blagoslovljeni, uvijek možemo nešto podijeliti s drugima.

„Puška“ – moćno oružje u službi dobra

U svakom židovskom domu trebala bi se nalaziti kutijica koja izgleda poput lijepe kasice. Može biti i obična kartonska kutijica, no nije izgled ono što joj daje smisao. Na engleskom govornom području zovu je „charity box“, a Židovi je često zovu i „puška“. Iako je značenje te riječi na hrvatskom jeziku posve drugačije, mogli biste je zamisliti i kao moćno oružje u službi dobra, zašto ne.

U kutijicu bi svakog jutra trebalo ubaciti novčić, pa makar i samo 10 lipa (osim tijekom Šabata i židovskih blagdana kad ne baratamo novcem). Taj čin daje ton cijelom danu. Naime, nije smisao kutijice samo skupljati novac, odnosno kovanice koje ćete kasnije podijeliti i upotrijebiti u dobrotvorne svrhe. Kutijica u domu stvara naviku, davanje treba postati refleks, a potom se sve lakše daje.

Kad daješ siromahu, ti posuđuješ B_gu

U davanju je smisao puno veći od toga da budemo ljubazni i dragi. Svijet se vrti oko svoje osi, galaksije i zvijezde se kreću zbog davanja. Ništa od onoga što posjedujemo zapravo nije naše – B_g nam daje kako bismo mi mogli dati drugima. Davanje je micva, zapovijed i obaveza.

S obzirom na to da, uz najbolju volju, nemamo dovoljno pomoći baš svima u nevolji, postoje određena pravila koja nam pomažu u tome da se odredi prednost, barem kada je o novčanim donacijama riječ. Tako će, primjerice, član obitelji koji je u financijskoj nevolji biti u prednosti pred drugima, uvijek se kreće od onih koji su nam najbliži te se krug širi poput koncentričnih krugova.

Ni jedna druga micva ne izaziva tako moćan božanski odgovor kao cedaka, što ima i smisla: ti se brineš za druge, a B_g se brine za tebe. Naši nas mudraci uče i da cedaka donosi pomirenje i štiti od oštrih nebeskih odluka. Mudar je Solomon napisao: „Kad daješ siromahu, ti posuđuješ B_gu.“ To je zato je B_g vraća sva dobročinstva – zajedno s lijepim dividendama – ovdje, na ovome svijetu. Prema proroku Malahiju, B_g nas čak izaziva govoreći: „Pokušaj i vidjet ćeš.“

Sačuvajte drugima dostojanstvo

Najviši oblik cedake je pružanje samodostatnosti. Pozajmite prijatelju ili mu na bilo koji način izađite u susret kako biste mu omogućili da postavi na noge svoj poslovni projekt. Zaposlite u svojoj firmi prijatelja. Omogućite im da se osamostale. I nitko ne bi trebao „plaćati“ dostojanstvom za vašu pomoć.

Zato je uvijek bolje anonimno donirati i pomagati „iz sjene“, da se ne osjećaju dužnima prema vama ili osramoćenima. Slično tome, pružite pomoć prije nego što vas pitaju. Poštedite ih neugode da vas moraju moliti. I ono najvažnije – dajte s osmijehom i toplinom, budite srdačni. Kako nas uče preci, važnije je kako se daje, nego koliko se daje.

Uvijek je pravo vrijeme

Iako postoje dijelovi godine u kojima smo skloniji pomagati ili uskačemo kad se dogode tragedije, ne smije se zaboraviti da je uvijek pravo vrijeme za davanje. Također, ubacite nekoliko novčića u pušku prije molitve. Pružite drugima i B_g će pružiti vama.

Žene i djevojke trebale bi učiniti isto prije paljenja šabatnih i blagdanskih svijeća, dakle prije ulaska u najsvetije dane u kalendaru.

Prastara je tradicija da se daje novac u cedaka za zasluge duša preminulih voljenih osoba dok se je izgovarao Jickor, „molitva sjećanja“. U svojim nebeskim prebivalištima ne mogu činiti micve, pa je na nama da to učinimo za njih.

Koji je rezultat davanja cedake?

Kad je B_g stvorio svijet, ostavio nam je u zadatak da ga ispunimo duhovnošću i svrhom. Ništa ne ispunjava taj cilj bolje od cedake. Davanjem cedake sav taj trud uložen u zarađivanje tog novca dobiva novo značenje, služeći višem cilju, a ne samo zadovoljavanju vlastitih potreba. Zato su nam preci i govorili: „Veliko je dobročinstvo, jer ubrzava otkupljenje!“

Slične objave
Duhovnost

Tri tjedna žalovanja zbog uništenja Jeruzalema i dvaju Svetih Hramova

Post 17. dana židovskog mjeseca tamuza (ove godine 27.06.), odnosno Šiva asar b’tamuz početak je razdoblja od tri tjedna žalovanja zbog uništenja…
BlagdaniDuhovnost

Bliži nam se Šavuot – dan kada se otvorilo nebo

Blagdan Šavuot slavimo dva dana, počevši sa zalaskom sunca 5. sivana, pa do večeri 7. sivana (ove godine, 2021., obilježava se od…
DuhovnostŽene

12 savjeta za povećanje radosti

Mjesec je adar po židovskom kalendaru poznat po radosti, u kojem slavimo i najveseliji blagdan Purim (14. adar, ove godine obilježava se…