BlagdaniDuhovnost

Bliži nam se Šavuot – dan kada se otvorilo nebo

3 minuta ranije

Blagdan Šavuot slavimo dva dana, počevši sa zalaskom sunca 5. sivana, pa do večeri 7. sivana (ove godine, 2021., obilježava se od 16. do 18. svibnja). U Izraelu se obilježava kao jednodnevni blagdan koji završava 6. sivana.

Riječ Šavuot (ili Šavuos) znači „tjedni“. Toga dana završava sedmotjedno razdoblje brojanja Omera, koje je počelo drugog dana blagdana Pesah.

Na Šavuot prije više od 3.300 godina B_g je dao Toru židovskom narodu na gori Sinaj. Stoga svake godine u ovo vrijeme obnavljamo naš primitak B_žjeg dara te nam B_g „ponovno“ daruje Toru.

Darovanje Tore bio je dalekosežni događaj koji je dodirnuo suštinu židovske duše za sva vremena. Naši mudraci su ga usporedili s vjenčanjem B_ga i židovskog naroda. Šavuot također znači „zavjeti“ jer je na ovaj dan B_g prisegnuo na vječnu odanost nama, a mi smo mu se zakleli na vjernost koja će trajati zauvijek.

Kako slavimo Šavuot?

U davna vremena na Šavuot bi se prinosile u Sveti Hram dvije štruce pšenična kruha, a ljudi bi također počeli donositi bikurim, njihove prve i najkvalitetnije plodove, kako bi zahvalili B_gu na bogatstvu Izraela.

Blagdan u današnje vrijeme počinje paljenjem svijeća – djevojke i žene pale blagdanske svijeće na početku prve i druge večeri blagdana, a također je običaj prve noći bdjeti i učiti Toru.

Svi muškarci, žene i djeca trebali bi prvoga dana čuti čitanje Deset zapovijedi. Kao i tijekom većine ostalih blagdana, jedu se posebna jela, a rad je zabranjen. Na Šavuot je uobičajeno jesti mliječne obroke, pa se na stolu nerijetko nađu palačinke, pite, složenci i slična jela, sva sa sirom – sjećanje na Obećanu zemlju kojom teku med i mlijeko, ali i podsjetnik da su se primitkom Tore Židovi obavezali na pridržavanje zakona košer prehrane.

Drugog dana Šavuota čita se molitva sjećanja Jickor. Neke zajednice čitaju Knjigu o Ruti tijekom jutarnje službe, s obzirom na to da je kralj David, koji je umro na taj dan, bio potomak Rute Moapke. Druge pak zajednice imaju običaj ukrašavati domove i sinagoge cvijećem te biljkama slatkog mirisa prije Šavuota.

Deset B_žjih zapovijedi

(prevedeno i prilagođeno s engleskog, stranica Chabad.org)

  1. Ja sam G_spodin B_g tvoj, Koji te je izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
  2. Nećeš imati drugih B_gova osim mene. Nećeš izrađivati za sebe nikakvu graviranu sliku niti prikazivati na bilo koji način bilo čega što je na nebesima iznad, što je na zemlji ispod, ili što je u vodama ispod zemlje. Nećeš im se klanjati, niti im služiti. Jer sam ja G_spodin B_g tvoj ljubomoran B_g, koji kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama naraštaja onih koji me ljube i drže se mojih zapovjedi.
  3. Ne uzimaj ime G_spodina B_ga svoga uzalud jer G_spodin neće oprostiti onome tko uzima Njegovo ime uzalud.
  4. Sjeti se svetkovati šabatni dan. Šest dana ćeš raditi te obavljati sve svoje poslove; ali sedmi je dan Šabat, posvećen G_spodinu B_gu tvome. Na taj dan nećeš raditi bilo kakav posao – ni ti, niti tvoj sin, niti tvoja kći, niti tvoj sluga, niti tvoja sluškinja, niti tvoja stoka, niti stranac koji dođe na tvoja vrata. Jer u šest je dana G_spodin stvorio nebo i zemlju, more i sve što je u njima, a odmarao se je sedmog dana; stoga je G_spodin blagoslovio šabatni dan i posvetio ga.
  5. Poštuj oca i majku, kako bi dugo poživio na zemlji koju ti je G_spodin B_g tvoj dao.
  6. Ne ubij.
  7. Ne počini preljuba.
  8. Ne kradi.
  9. Ne svjedoči lažno protiv svog susjeda.
  10. Ne poželi kuće svog susjeda, ne poželi susjedovu ženu, njegovog slugu, sluškinju, njegovog magarca, niti bilo čega što pripada tvom susjedu.

Izvori: What Is Shavuot (Shavuos)?, The Ten Commandments

Slične objave
Duhovnost

Tri tjedna žalovanja zbog uništenja Jeruzalema i dvaju Svetih Hramova

Post 17. dana židovskog mjeseca tamuza (ove godine 27.06.), odnosno Šiva asar b’tamuz početak je razdoblja od tri tjedna žalovanja zbog uništenja…
Blagdani

Lag BaOmer: blagdan radosti, jedinstva i sjaja mistične duše Tore

Blagdan Lag BaOmer obilježavamo 33. dana brojanja Omera. Omiljen je to blagdan među Židovima kojeg se slavi uobičajeno na otvorenom uz paljenje…
Blagdani

Posljednji sati Pesaha: Što je Mošijahova gozba (Mošiah Seuda)?

Prateći tradiciju koju je započeo osnivač hasidizma rabin Baal Šem Tov (1698-1760), Židovi diljem svijeta slave posljednje sate Pesaha uz Mošijahovu gozbu….