Rebe

Rebeov Yahrtzeit – pošaljite pismo na njegov Ohel

1 minuta ranije

Ovog Šabata (12.06.2021.), 3. dana mjeseca Tammuza, godišnjica je smrti Lubavičerskog Rebea, Menachema M. Schneersona, sjećamo ga se po pravdi. Njegovu kratku biografiju možete pročitati i na našim stranicama. Tradicionalno, dan njegove smrti je dan razmišljanja, poniranja u sebe, učenja, molitve, obnavljanja svoje predanosti, no iznad svega, pozitivnog djelovanja. Također, datum pravednikove smrti je dan koji nosi posebnu energiju, vrijeme u kojem jača naša povezanost s B_gom te svaka naša molitva lakše dolazi do Njega, posebno onih koji mole na počivalištu preminulog cadika (pravednika).

U skladu s našom tradicijom pisanja molitvenih nakana na našim najsvetijim mjestima, uobičajeno je slati pisma koja će se položiti na Rebeovo počivalište tražeći njegov zagovor i blagoslov na svim područjima, i duhovnim i materijalnim. Na današnji će dan tisuće ljudi posjetiti Rebeov Ohel, moliti se i ostavljati svoja pisma. Želite li da i vaše pismo bude položeno na Ohel, to možete učiniti zahvaljujući uredništvu stranice Chabad.org čiji će članovi na Šabat posjetiti Rebeovo počivalište te odnijeti i sve pristigle molitve. Pismo na bilo kojem jeziku (pa tako i na hrvatskom), možete poslati putem obrasca na ovom linku. Imate li molitvu za nekog drugog, upišite njegovo/njezino ime, ali nemojte zaboraviti spomenuti imenom i sebe. Običaj je, kada molimo za druge, spomenuti židovsko ime te osobe te židovsko ime njegove ili njezine majke, primjerice Aaron, sin Lene. Ako ne znate židovsko ime, uključite sekularno, a ako osoba nije Židov, tada pišite ime njegovog ili njezinog oca (npr. Branka, kći Gorana).

Proslavimo, na godišnjicu njegove smrti, viziju našeg Rebea Menachema M. Schneersona, sjećamo ga se po pravdi. Izrazimo poštovanje prema njegovoj životnoj misiji da svijet ispuni dobrotom i ljubaznošću. Učinimo jednu micvu više, jedno dobro djelo više, kako bi ovaj svijet postao bolji.

Slične objave
RebeSvakodnevni život

Moramo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje, a ne se samo oslanjati na liječnike

U jeku pandemije novog koronavirusa volimo se prisjetiti riječi i učenja Lubavičerskog Rebea, rabina Menachema Mendela Schneersona, sjećamo ga se po pravdi….
Rebe

Deseti ševat: datum s kojim su počele velike promjene u Judaizmu

Na šabatno jutro, 28. siječnja 1950. godine, odnosno 10. ševata 5710. po židovskom kalendaru, preminuo je šesti Lubavičerski Rebe, rabin Yosef Yitzchak…
Društvo i življenjeRebe

Što je Rebe govorio o Holokaustu

Lubavičeski Rebe, sjećamo ga se po pravdi, bio je nadaleko prepoznat po jedinstvenoj ulozi u definiranju židovstva u vremenu nakon Holokausta. No,…